Szokrátész szűrői

Nem tudom előfordult-e már veled, hogy egy baráti beszélgetés után olyan kifacsartnak, üresnek érezted magad, vagy éppen negatív érzésekkel teltél el. Sajnos olyan társadalomban élünk, ahol a média folyamatosan arra ösztönöz, hogy rossz híreket, rossz dolgokat mondjunk egymásnak, panaszkodjunk, arra fókuszáljunk ami nem megy. Ez leépít, megbénít, elégedetlenséggel tölt el. Ha valaki jót mond, akkor azt gyakran dicsekvésnek vesszük, esetleg azon tűnődünk, vajon mit akar eladni, néha talán irigység vesz erőt rajtunk. Pedig a jó épít, és arra ösztönöz, hogy mi is a jóra figyeljünk, örüljünk, legyünk elégedettek, bátorítsuk, buzdítsuk egymást.

A pozitív hozzáállás, beszéd tanulható

Hidd el, mindenkinek jobb lenne, ha a sok rossz hír helyett inkább jó híreket, örömhíreket mondanánk egymásnak.

Mielőtt azt gondolnánk, hogy ez új keletű probléma, tudnod kell, hogy 2500 évvel ezelőtt is létezett. Szókratész is találkozott vele és egy nagyon egyszerű, három szűrős megoldást ajánl, amit bárki elsajátíthat. Ha valamit mondani készülünk, előbb vizsgáljuk meg, vigyük át

  • az igazság
  • a jóság
  • a hasznosság szűrőin.

Ezzel elkerülhetjük azt, hogy tovább adjunk olyan információkat, amelyek nem hitelesek (csak hallottuk, valaki mondta, állítólag, stb.), megóvjuk beszélgetőtársunkat attól, hogy valami rosszal mérgezzük a gondolkodását, hozzáállását, lelki állapotát, és nem utolsó sorban nem fecsegünk feleslegesen.

Érdemes kipróbálni! Ha nem megy egyből, az sem baj, időbe telik, míg megváltoztatjuk a jól bevált, jól belénk táplált szokásokat. Csak gyakoroljuk.

És, ha esetleg valaki más kezdene mesélni nekünk, őt is segíthetjük megszűrni mondanivalóját, íme egy példa:

Szokrátész tanít

Egy napon Szókratész egy ismerősével találkozott, aki az üdvözlés után így szólt:
 – Tudod, hogy mit hallottam nemrég egy barátodról?
 – Várj egy percet. – mondta Szókratész. Mielőtt bármit is mondanál, szeretném, ha megcsinálnál egy tesztet, hármas szűrő tesztnek hívják.
 – Hármas szűrő
 – Így van. – folytatta Szókratész. Mielőtt elmondanád, amit hallottál a barátomról, hasznos dolog rászánni egy pár pillanatot, hogy megszűrd a szavaid. Ezért hívom hármas szűrő tesztnek. Az első szűrő az Igazság. Teljes mértékben megbizonyosodtál arról, hogy amit mondani szeretnél, az igaz?
Az ismerős így felelt:
 – Valójában csak hallottam valakitől és…
 – Rendben. – mondta Szókratész. Tehát nem vagy benne biztos, hogy igaz-e, vagy sem. Akkor nézzük meg a második szűrőt, a Jóság szűrőjét. Valami jó dolgot szeretnél mondani a barátomról?
 – Nem, épp ellenkezőleg…
 – Tehát valami rosszat szeretnél mondani róla, de nem vagy benne teljesen biztos, hogy igaz-e. Ennek ellenére még átmehetsz a teszten, mert van még egy harmadik szűrő: a Hasznosság szűrője. Hasznos számomra az, amit mondani szeretnél a barátomról?
 – Nem, nem igazán…
Szókratész ekkor így szólt:
 – Ha az, amit mondani szeretnél, se nem biztos, hogy igaz, se nem jó dolog, és még nem is hasznos, akkor miért mondanád el egyáltalán?
Posted in Életvezetés and tagged , , , , , , , , .