Nemzetközi kampány a gyermekek online szexuális kizsákmányolása ellen

NEM VAGY EGYEDÜL! – Nemzetközi kampány a gyermekek online szexuális kizsákmányolása ellen.

A gyerekek szeretnek barátkozni, ismerkedni és még nem képesek a veszélyeket felmérni. Ezért ránk, felnőttekre hárul a feladat, hogy MEGTANÍTSUK őket. Ahogy tanítjuk, hogy az úton való átkelés előtt meg kell győződniük arról, közeledik-e jármű, ill. hogy csak biztonságos, lehetőleg előre megjelölt helyen keljenek át az úton, úgy az online világ útvesztőjében is meg kell őket tanítani biztonságosan “közlekedni”.

A rendőrség is felhívja a figyelmet a veszélyekre havonta megjelenő videókkal, amelyek segítséget nyújtanak a beszélgetésekhez és konkrét gyakorlati tanácsokat is tartalmaznak.

Ne gondoljuk, hogy még kicsi a gyerek, még nincs itt az ideje. És azt sem, hogy ezek alap dolgok, tudnia kéne. Nem tudják, és ha el is mondtuk, a pillanatnyi helyzet izgalmában nem jut eszükbe a biztonságra gondolni, meg vannak győződve róla, hogy velük ez nem történhet meg. És ezt komolyan is gondolják! Tehát újra és újra el kell ismételni és legjobb, ha már kívülről fújják, hogy “tudom-tuuuuudoooom, már 1000x elmondtad…”

Ezt a videót minden gyereknek látnia kell!

A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy fontos megtanítanunk a gyerekeknek, hogyan gondoskodjanak az online identitás védelméről. Fenntartásokkal kell kezelni, amikor egy ismeretlen az interneten keresztül próbál kapcsolatba kerülni; nem lehet tudni, hogy valójában ki ül a másik számítógép előtt.

Hat tanács a fiataloknak

  • Intim felvételeket megosztani tilos! – meg kell magyarázni nekik, hogy mi számít annak!
  • Ha zsarolni próbálnak, azonnal meg kell szakítani a kapcsolatot! – mondjuk el, hogy jelenteni kell, tiltani és törölni, nem elég az, hogy nem olvassa el az üzeneteket!
  • Nem szabad fizetni a zsarolónak, sem találkozni, sem más módon eleget tenni a követeléseknek! – semmilyen körülmények között
  • Segítséget kell kérni! – a gyermeknek tudnia kell, hogy nincs egyedül, elmondhatja, bízhat bennünk, hogy segíteni fogunk megoldani
  • A bizonyítékokat meg kell őrizni – képernyőfelvétel készítésével!
  • Segítsünk a gyereknek bejelentést tenni a rendőrségen! – ne gondoljuk, hogy egyedül el fog menni, menjünk vele, mutassuk meg, hogy kell, érezze, hogy nincs egyedül

Az Europol által készített tematikus weboldal elérhetősége: https://www.europol.europa.eu/sayno.

forrás: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/aktualis/nem-vagy-egyedul-0

Posted in Nevelés.