Játsszunk tudatosan

A tudatosság különböző módon hat az életünkre: segít megőrizni a belső békénket nehéz szituációkban, segít jó döntéseket hozni, megmaradni a realitás talaján, ugyanakkor erőt ad a változáshoz, változtatáshoz, hatékonnyá teszi az edzéstervet, segít kitartani, örülni a kis dolgoknak, élvezni az élet apró örömeit. Érdemes már egész korán elkezdeni nevelni rá a gyerekeket.

Íme néhány játék, amit egészen kis gyerekekkel is játszhatunk a családban, és amelyek észrevétlenül segítik a gyermekek fejlődését:

Póz-aktivity

Mindenki gondoljon egy mesebeli lényre, akit mindenki ismer. Ezt követően sorban mindenki bemutatja a választott lényt úgy, hogy a rá jellemző testtartást veszi fel, pózol. A többiek feladata kitalálni és utánozni. A játék amellett, hogy nagyon vicces, segít a testtartás tudatosításában. Eleinte nagyon ügyetlen és talán nehezen felismerhető pózokat fognak felvenni, főleg a legkisebbek, de az utánzással megerősítjük és jót nevetünk együtt, ami bátorítja a gyereket. Idővel egyre pontosabban fognak bánni a testükkel.

Kutató-séta

Válasszunk egy parkot vagy egy olyan útvonalat, ahol bokrok, fák is vannak és induljunk el. A feladat az, hogy a séta alatt minél több állatot “felkutassunk” és megfigyeljünk: lehet az háziállat, madár, bogár, csúszómászó vagy rovar. Ha valaki észreveszi, szól a többieknek és mindenki azt figyeli picit, majd folytatjuk a sétát. A játék fejleszti a koncentrációt, segít a jelenben lenni, szűrni és összpontosítani. Minél többet játsszuk, annál jobbak lesznek benne a gyerekek.

Szuper-érzék

A játékot gyakorlatilag bárhol játszhatjuk. Ha várakozni kell egy rendelőben vagy buszmegállóban, otthon, séta  vagy főzés, sütés közben. Ez is egy megfigyelésen alapuló játék. A játék elején beszéljük meg, hogy melyik érzékszervekkel játszunk. Pl. konyhában ízlelés, kiránduláson tapintás, rendelőben lehet hallás vagy séta közben hallás, látás. Legyünk kreatívak. A játék lényege, hogy a kiválasztott érzékszervvel kell szuper-érzékenynek lenni: minél több hangot meghallani és azonosítani, minél több ízt kipróbálni, azonosítani és megnevezni, színeket megfigyelni vagy puha, kemény, lágy, esetleg érdes dolgokat találni és tapintani. Nagyszerű játék a figyelem fejlesztésére és a kommunikációra, hiszen sok mindent kell azonosítani és megnevezni.

Űrhajós lufizás

Nagyon egyszerű játék, minden gyerek szereti és nem is gondolnánk, hogy milyen jó hatással van a gyerekekre. Nem kell hozzá más, csak egy lufi, amit felfújunk és feldobunk. Azt játsszuk, hogy az űrben vagyunk, ahol mindenki csak nagyon lassan tud mozogni, tehát nem szabad hirtelen mozdulatokat tenni. A cél, hogy a “szuper-törékeny” lufi ne essen le, minél tovább a levegőben maradjon és arra is vigyázni kell, hogy mivel “szuper-törékeny”, nem szabad nagyot ütni, csak lassan feltolni. A játék alatt figyeljünk arra, hogy ne gyorsuljanak fel nagyon a gyerekek, ne üssenek nagyokat, mert akkor a nagy izgalomban nem figyelnek egymásra és könnyen sírás lehet a vége. Ha viszont lassan, “űrhajósan” játsszuk, akkor a gyerekek nem csak a lufira, hanem egymásra is tudnak figyelni azzal, hogy a lufit egymás felé irányítják, tapintatban, gyengédségben is növekszenek.

Jó szórakozást! 🙂

 

 

Posted in Nevelés and tagged , , , , , , .