Augusztus: pihenés vagy még több fáradtság?

Augusztus van. Az őszi nagy-menet előtti utolsó lehetőség a pihenésre. Hogyan tehetjük a szabadságot valóban pihenéssé?

Különbözőek vagyunk: van, akinek az a pihenés, ha kifekszik napozni, van, akinek a biciklitúra okoz felüdülést, vagy az utazás, másnak a társaság vagy éppen ellenkezőleg: végre lehessen egyedül a gondolataival, érzéseivel. A kísértés mégis mindenkinél ott van: rövid az idő, hozzuk ki belőle a maximumot, pihenjünk, de most gyorsan. És talán azt is tapasztaltuk már, hogy a nagy szabadság után fáradtabban térünk vissza a munkába, mint ahogy elmentünk. Ennek nem kell így lennie.

Mindnyájan tudjuk, hogy ha lemerül a mobil vagy a laptop, nem elég 5-10 percekre bedugni a konnektorba, célszerű alaposan, teljesen feltölteni. Ilyen a nyár is. Fontos, hogy év közben kihasználjuk a hétvégéket, az egyéb ünnepnapokat arra, hogy pihenjünk, kikapcsolódjunk, de mindenkinek szüksége van évente egy hosszabb lélegzetvételű kikapcsolódásra, töltekezésre. Íme néhány tanács, ami segíthet abban, hogy a szabadságolás után ne még kimerültebben, hanem valóban feltöltekezve térj vissza a hétköznapokba:

Rólad szól

Amikor végre szabadságra megyünk, hajlamosak lehetünk arra, hogy (ilyenkor is?) eleget tegyünk mások elvárásainak. Legyenek azok rokonok, barátok, munkatársak. Nem kell ilyenkor protokolláris látogatásokkal tölteni az időt. Igazán semmit sem kell. Mindent lehet, ami Neked (nektek a pároddal, szűk családdal) töltekezést jelent. Ha neked az a töltekezés, hogy ilyenkor végiglátogatod a családot, baráti kört, akkor hajrá! De ha úgy érzed, hogy ez nyűg, akkor inkább ne tedd. Ha szeretsz utazni és van rá lehetőséged, akkor tedd azt. De ha nem, akkor inkább ne.

Töltődés és időtöltés

Keresd meg mi az, amihez most, ebben az időszakban igazán kedved van. Nem kell ragaszkodnod a szokásokhoz! Olyan időtöltést válassz, ami igazán töltekezést jelent számodra, ami jól esik, amire év közben nincs időd, lehetőséged. Ne ragaszkodj ahhoz sem, hogy feltétlenül aktívan tölts minden percet. Talán éppen a semmittevésre van szükséged. Ne most akard elvégezni az összes feladatot, ami egész évben hátramaradt! Jusson eszedbe: most pihensz, töltekezel.

Oszd be az időt

Paradoxnak tűnhet, pedig nem az. Egyesek szerint minek tervet készíteni, ha úgyis felborul. De ha nincs terv, nincs is mit felborítani. A terv nem azért van, hogy megkössön, hanem azért, hogy ne essünk szét. Az is terv, hogy 3 napig alszom. Emlékszem, amikor sok évvel ezelőtt a nyarakat végig táboroztatással töltöttem, alig vártam szeptember első 2 hetét. Volt, hogy valóban 3-4 napig csak aludtam. Gondold végig, mit szeretnél, mire vágysz, mi esne jól. Aztán vizsgáld meg, mennyi időd van rá, majd válaszd ki, mivel mennyi időt fogsz tölteni. Készíts egy tervet, hogy ami igazán fontos neked, az beleférjen. És nyugodtan rúgd fel a tervet, ha közben meggondolod magad, vagy az időjárás, körülmények másként alakulnak. Maradj szabad, végül is szabadság van.

Fizikailag, szellemileg és lelkileg is töltekezz

Nem elég az alvásra, mozgásra, tevékenységekre vagy azok hiányára összpontosítani. Használd ki az időt arra is, hogy olvass egy könyvet, amit már rég kinéztél magadnak, de nem volt rá időd. Vagy beszélgess órák hosszat a barátaiddal egy pohár bor, sör, kávé vagy limonádé mellett jelentéktelen (vagy jelentős) dolgokról. Csak ne munkáról! Elmélkedj, menj ki a szabadba, olvass lelki olvasmányokat, tanulmányozd a Bibliát vagy csak hallgasd a csendben benned megszólaló isteni hangot. Elmehetsz egy hosszabb zarándoklatra, lelkigyakorlatra. A lényeg, hogy egész lényed töltekezzen, ne csak a tested pihenjen és ne is csak a lelked.

Posted in Életvezetés and tagged , , , .